Kalender

Planera din tid effektivt i din kalender

 

Oavsett vilken typ av kalender du använder så är den ett viktigt redskap för din planering. En kalender bör användas som ett proaktivt verktyg för enkel och effektiv planering. För bästa effekt så rekommenderas en kalender med fokus på planering, med andra ord en Planeringskalender.

Det finns givetvis en uppsjö med kalendrar som kan användas men för att du ska lyckas med din planering och framförallt kunna se på din Att Göra Lista i samband med nuvarande vecka så kan vi rekommendera PlanMaker Pocket - Den stora Planeringskalendern med det lilla formatet.

 

Arbeta med långsiktig och kortsiktig planering.

Ska du bli bättre på Personlig Effektivitet måste du behärska att planera för flera veckor framåt, kanske hela året. Givetvis ska du dela upp din planering i veckoplanering och "dag för dag" planering.

En viktig del för att få en lyckad planering är att inte enbart planera in de "hårda" uppgifterna, de uppgifter som du kan "ta" på, utan även de oförutsedda och "osynliga" händelserna.
Förslagsvis så bör inte kalendern vara mer än 50% ifylld med "riktiga" sysslor. De övriga 50% som är uppgifter du inte kunnat planera in innan de dyker upp, kan du också planera in.

På så vis så kan du med hjälp av ALLA dina inplanerade uppgifter och händelser ha en bättre överblick och med hjälp av dina "osynliga" block i kalendern kunna föra in de oförutsedda uppgifter som dyker upp under veckans gång. Detta ger dig också en rättvis chans att säga NEJ till uppgifter som du inte kan hinna med då du, med hjälp av denna metod, förmodligen har börjat fylla de "tomma" blocken med riktiga uppgifter.

Planeringen använder vi till att nå och förverkliga uppsatta mål, mot förmodan att vi vet vilka mål vi har.